Članki > Wellness program v našem podjetju? Pa poskusimo!

Wellness program v našem podjetju? Pa poskusimo!

Veseli snežakOb besedi wellness ponavadi pomislimo na razvajanje v zdraviliščih ali termah, kjer se sprostimo s plavanjem v bazenu, v savni, z masažo, aromaterapijo itn. A wellness je več kot to.Wellness programi niso na voljo le zdraviliščih, zdaj je na voljo tudi wellness program, ki se izvaja v delovnih organizacijah in spodbuja zaposlene k bolj zdravemu življenjskemu slogu. 


Wellness: zdravje in dobro počutje

Angleška beseda wellness je sestavljena iz besed »well-being«, kar pomeni dobro počutje, in »fitness«, kar označuje stanje dobrega zdravja in počutja, ki je običajno rezultat telesne dejavnosti in pravilne prehrane. Wellness lahko torej širše opredelimo kot zdrav in uravnovešen življenjski slog, ki se odraža na našem splošnem dobrem počutju, dosežemo pa ga z zdravo in uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo, sprostitvijo in duševno aktivnostjo.

Wellness
Slika 1: Wellness zajema zdravo prehrano, telesno in duševno aktivnost ter sprostitev.


Wellness programi tudi v delovnih organizacijah

V zadnjih nekaj letih so v tujini začeli prepoznavati vrednost wellness programov, ki so namenjeni zaposlenim v delovnih organizacijah. Raziskave so pokazale, da so se v Združenih državah Amerike med leti 2000 in 2004 investicije v korporacijske wellness programe zvišale za kar 60 odstotkov. Pokazalo se je namreč, da takšni programi spodbujajo zaposlene, da prevzamejo bolj zdrav življenjski slog, s tem pa se v organizaciji znižajo stroški bolniških odsotnosti, ki so posledica zdravstvenih težav zaposlenih. Slednje so velikokrat posledica nezdravih življenjskih navad, kot so na primer kajenje, prekomerno uživanje alkohola, nezdravo prehranjevanje, nezadostna telesna dejavnost in podobno.

Posamezne aktivnosti nekaterih wellness programov vključujejo tudi družinske člane zaposlenih. S tem ko tudi svojci skrbijo za svoje zdravje in dobro počutje, se lahko v podjetju zmanjša število bolniških odsotnosti zaposlenih zaradi nege družinskega člana. Rezultat bolj zdravih (tako telesno kot duševno) zaposlenih je tudi večja produktivnost, kar je eden izmed glavnih ciljev večine delovnih organizacij.

Glavni cilj wellness programov je promocija zdravega življenjskega sloga in izboljšanje zdravja zaposlenih, prav zato so namenjeni vsem zaposlenim, ne samo tistim z zdravstvenimi težavami. Slednji s spremembo življenjskega sloga težave odpravijo oziroma jih vsaj uspešno obvladujejo, zdravi zaposleni pa z ustreznim življenjskim slogom svoje zdravje krepijo in zmanjšajo stopnjo tveganja za razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni.

Črnogleda statistika

V letu 2008 sta Agencija za raziskovanje Republike Slovenije in Ministrstvo za zdravje RS izvedla raziskavo o dejavnikih tveganja za nenalezljive bolezni pri odraslih prebivalcih Slovenije. Anketirali so 7633 Slovencev starih med 25 in 74 let. Med drugim so jih spraševali po kadilskih, pivskih, prehranjevalnih in gibalnih navadah. Nezdrav življenjski slog namreč v veliki meri vpliva na razvoj kroničnih nenalezljivih bolezni, med katere prištevamo bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2, bolezni dihal, bolezni prebavil in raka, ter predstavljajo glavni vzrok obolevnosti in umrljivosti tako v Sloveniji kot v svetu.

 • 16 % anketiranih je bilo v zadnjem letu več kot 5-krat pri splošnem zdravniku ali specialistu;
 • 13,6 % anketiranih je bilo v zadnjem letu zaradi bolezni ali poškodbe odsotnih z dela od 1 teden do 1 mesec;
 • 27,8 % anketiranih ima povišan krvni tlak (5,2 % jih še nikoli ni opravilo meritev krvnega tlaka);
 • 24,5 % anketiranih ima povišan holesterol (19,5 % še nikoli ni opravilo meritev holesterola v krvi);
 • 6,9 % anketiranih ima sladkorno bolezen (21,5 % jih še nikoli ni opravilo meritev sladkorja v krvi);
 • 17 % anketiranih je kadilcev;
 • 30,8 % anketiranih je odgovorilo, da premalo skrbijo za svoje zdravje.

Kronične nenalezljive bolezni predstavljajo visok strošek tako za delodajalce kot za zdravstveno blagajno. Tako naj bi po grobih ocenah stroški povezani s kajenjem v Evropski uniji znašali letno med 98 in 130 milijardami evrov letno, stroški povezani s prekomerno telesno težo pa obsegajo od 2 do 8 % državnih zdravstvenih blagajn (Ministrstvo za zdravje). Gre le za ocene, saj dejanske stroške ni mogoče izračunati. Možno pa je izračunati, kolikšna je donosnost posameznega wellness programa v delovni organizaciji. V ZDA so ugotovili, da za vsak investiran dolar delodajalec v povprečju prihrani od 4 do 5 dolarjev. Takšno donosnost wellness programa lahko delodajalci pričakujejo po dobrem letu in pol izvajanja programa.

Koristi wellness programa za delodajalce in zaposlene

Cilj wellness programa je, da skrbi za zdravje in dobro počutje zaposlenih. Kot smo že omenili, ima od tega koristi delodajalec, saj so njegovi zaposleni bolj zdravi in zadovoljni, s tem pa se zmanjšajo stroški absentizma, prezentizma in fluktuacije, povečata pa se produktivnost in pripadnost zaposlenih.

Z wellness programom veliko pridobijo tudi zaposleni. Wellness progami običajno vključujejo promocijo zdravega sloga življenja, izobraževanja za zaposlene, zdravstvene monitoringe in podobno. Vse te aktivnosti pripomorejo k temu, da so zaposleni ozaveščeni in poučeni o zdravem življenjskem slogu. Veliko se jih odloči za spremembo življenjskega sloga in k temu spodbudijo še ostale sodelavce ali svoje družinske člane.

Wellness program Skupine IRI Ljubljana

V Skupini IRI Ljubljana se zavedamo, kako pomembno je, da imajo delovne organizacije zdrave in zadovoljne zaposlene. Prav zato smo poleg Programa podpore zaposlenim pripravili tudi Wellness program. Programa se medsebojno dopolnjujeta, saj lahko s prvim uspešno obvladujemo psihosocialna tveganja na delovnem mestu, drugi pa se osredotoča predvsem na telesno zdravje zaposlenih.

Wellness program, ki so ga oblikovali naši strokovnjaki, zajema naslednje storitve:

 • Raziskava o tem, s kakšnimi zdravstvenimi težavami se soočajo zaposleni, kakšen je njihov življenjski slog, kakšne so njihove želje na področju zdravja in njihova pripravljenost za spremembe.
 • Zdravstveni monitoring vključuje merjenje različnih telesnih parametrov, ki spadajo med dejavnike tveganja za razvoj nenalezljivih kroničnih bolezni, to so ITM (indeks telesne mase), krvni tlak, krvni sladkor, holesterol in odstotek telesne maščobe.
 • Wellness coaching zajema uporabo tehnik, ki temeljijo na psihologiji coachinga in pozitivni psihologiji ter pomagajo uporabnikom do boljšega psihičnega in fizičnega zdravja s spremembo miselnih in vedenjskih vzorcev.
 • Promocijske aktivnosti za osveščanje in spodbujanje zaposlenih k bolj zdravemu življenjskemu slogu (članki, video vsebine, izzivi, tekmovanja ipd.).
 • Izobraževanja za zaposlene na temo zdrave prehrane, gibanja, odvajanja od kajenja, pozitivno mišljenje, postenje …

Wellness program poskušamo čim bolj prilagoditi potrebam posamezne delovne organizacije in zaposlenih. Če vas zanima več o našem wellness programu, nam lahko pišete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
document.getElementById(‘cloak6a1501a85b929fc821ddc404d2a6da4e’).innerHTML = ”;
var prefix = ‘ma’ + ‘il’ + ‘to’;
var path = ‘hr’ + ‘ef’ + ‘=’;
var addy6a1501a85b929fc821ddc404d2a6da4e = ‘info’ + ‘@’;
addy6a1501a85b929fc821ddc404d2a6da4e = addy6a1501a85b929fc821ddc404d2a6da4e + ‘iri-lj’ + ‘.’ + ‘si’;
var addy_text6a1501a85b929fc821ddc404d2a6da4e = ‘info’ + ‘@’ + ‘iri-lj’ + ‘.’ + ‘si’;document.getElementById(‘cloak6a1501a85b929fc821ddc404d2a6da4e’).innerHTML += ‘‘+addy_text6a1501a85b929fc821ddc404d2a6da4e+’‘;
ali pokličete na telefonsko številko 051 331 211. Za oblikovanje osnovne ponudbe in izračun okvirne cene potrebujemo podatek o številu zaposlenih v vaši delovni organizaciji.

Share:

Skupina IRI Ljubljana smo vaš partner v prizadevanjih za zdrave in zadovoljne zaposlene.

Copyright © 2021 Skupina IRI Ljubljana Varstvo osebnih podatkov Uporaba piškotkov O nas