Članki > Pet preprostih idej za prijeten delovni prostor

Pet preprostih idej za prijeten delovni prostor

PisarnaNa delovnem mestu preživimo veliko časa, zato se potrudimo in delovni prostor uredimo in opremimo tako, da se bomo v njem dobro počutili. To bo vplivalo na naše zadovoljstvo in produktivnost. Poglejmo si pet preprostih in učinkovitih predlogov za preureditev delovnega prostora.

1. Z majhno dekoracijo do lepega izgleda

Že z lepo dekoracijo lahko poskrbimo, da se bomo v svojem delovnem prostoru počutili prijetno in udobno. Izbira  dekoracij je pestra: fotografije, umetniške slike ali druga umetniška dela, ogledala, svetilke, preproga, kot dekoracijo lahko izberemo tudi udoben kos pohištva. Prostor lahko zelo hitro olepšamo tudi  z drugo bravo sten. Pri izbiri barv upoštevajmo namembnost delovnega prostora in pomen posameznih barv. Vendar z dodatki in z barvami ne pretiravajmo, saj vendar opremljamo delovni prostor.  »Po domače« urejen delovni prostor lahko pri strankah ali poslovnih partnerjih daje vtis nestrokoosti.

2. Z urejenostjo poskrbimo za dober vtis

Poskrbimo, da bo naš delovni prostor čist in urejen. V takem prostoru bo naše delo potekalo bolj organizirano  in bolj produktivno. Zato vse pisarniške in druge pripomočke, ki jih ne potrebujemo pri trenutnem delu, pospravimo v predale, omare, na police in v druge prostore za shranjevanje. Mape in urednike označimo ter zložimo, na ta način bomo lažje našli  dokumente oziroma informacije, ki jih bomo potrebovali ob določeni nalogi. Z urejenim prostorom bomo naredili dober vtis tudi na stranke ali sodelavce, ki bodo vstopili v našo pisarno.  

3. Poživimo prostor z rastlinami

Z rastlinami lahko delovni prostor poživimo in izboljšamo. Rastline so namreč dragocen vir kisika in naravni vlažilec zraka, poleg tega zelena barva tudi pomirja. Izberimo rastline, ki nas ne bodo ovirale pri delu in ki ne zahtevajo veliko skrbi.

4. Začinimo prostor z izbrano dišavo

Delovni prostor redno čistimo in zračimo. Na ta način bom preprečili neprijetne vonjave, poleg tega je zadostno zračenje potrebno tudi za ohranjanje dobre koncentracije, kar še zlasti velja za manjše prostore. Če imamo radi prijetne vonje, lahko delovni prostor odišavimo z izbranim osvežilcem zraka, eteričnimi olji, dišečimi svečali ali dišečo palčko.  A tudi z dišavami ni dobro pretiravati, saj ne želimo, da bi obiskovalci zaradi premočnih dišav iz našega delovnega prostora odšli z glavobolom, kajne?  

5. Priskrbimo si udoben stol in dovolj veliko delovno mizo

Če je le mogoče, si priskrbimo kakovosten stol, ki bo podpiral našo hrbtenico in omogočal pravilno držo telesa. Stol mora biti usklajen z mizo, ki naj bo čim večja, kolikor pač dopušča prostor. Mizo postavimo tako, da bomo s telesom obrnjeni proti vratom, saj nam takšen položaj omogoča nadzor nad delovnim prostorom.

VIRI:

  1. Ajdišek, U. (2013). Kako urediti domačo pisarno. Večer, priloga Kvadrati, 29. april 2013.
  2. Pavlina, S. (2006). 10 Ways to Relaxify Your Workspace. Pridobljeno s strani http://www.stevepavlina.com/blog/2006/06/10-ways-to-relaxify-your-workspace/

  

Share:

Skupina IRI Ljubljana smo vaš partner v prizadevanjih za zdrave in zadovoljne zaposlene.

Copyright © 2021 Skupina IRI Ljubljana Varstvo osebnih podatkov Uporaba piškotkov O nas