Članki > Novoletne zaobljube – od besed k dejanjem

Novoletne zaobljube – od besed k dejanjem

ZaobljubeZačetek leta je pravi čas, da razmislimo o svojem življenju in si postavimo nove cilje oziroma sprejmemo novoletne zaobljube. Če bomo dobro in premišljeno zastavili cilje, je bolj verjetno, da jih bomo tudi izpolnili.

Zakaj sprejeti novoletno zaobljubo?

Novoletna zaobljuba je prisega samemu sebi, ki se nanaša na različne odločitve, povezane z nami ali z drugimi; tako na primer lahko sprejmemo odločitev, da bomo spremenili prehranjevalne navade, da se bomo več gibali ali pa da bomo opustili kajenje, da bomo bolj optimistični ali pa bolj potrpežljivi z otroki, da bomo več pomagali partnerju, da bomo bolj prijazni do sodelavcev itn. V splošnem naj bi z uresničitvijo takšnih zaobljub izboljšali kakovost svojega življenja in posredno tudi življenja drugih.

Preden sprejmemo novoletno zaobljubo, moramo razmisliti, zakaj to delamo. Verjetnost uspeha je namreč manjša, če novoletno zaobljubo sprejmemo zato, da bi zadovoljili druge. Če jo sprejmemo, ker si sami želimo določenih sprememb, je uspeh verjetnejši.

Recept za uspeh

Spomnimo se, kakšne zaobljube smo sklenili v preteklem letu in ali nam jih je uspelo uresničiti. Iz preteklih uspehov in tudi neuspehov se namreč lahko veliko naučimo. Če nam je spodletelo, se vprašajmo, zakaj smo bili neuspešni in kaj bi tokrat morali narediti drugače. Če smo bili pri izpolnjevanju preteklih zaobljub uspešni, se lahko tudi pri doseganju novih zaobljub držimo že preverjenega »recepta za uspeh«.

Nagradimo se za trud

Osredotočimo se na pozitivne vidike zaobljube. Ne razmišljajmo o tem, kaj vse se bo zgodilo, če nam zaobljube ne uspe izpolniti. Osredotočanje na negativno nas bo obremenilo in nas odvrnilo od uresničevanja zaobljube. Raje si predstavljajmo, kako dobro se bomo počutili, ko nam bo uspelo uresničiti zaobljubo. Odločitev, da v svoje življenje vnesemo spremembe, je velik korak in pomembno je, da se tega zavedamo. Pri doseganju zaobljube bomo vztrajnejši, če se bomo občasno nagradili za vztrajnost in proslavili majhne uspehe. Tako bomo lažje prebrodili neuspehe in padce, ki se bodo pojavljali na naši poti do cilja.

V dvoje je lažje

O novoletnih zaobljubah povprašajmo druge družinske člane, prijatelje in sodelavce. Če je kdo izmed njih sprejel enako ali podobno zaobljubo, lahko združimo moči in jo skupaj uresničujemo. Prednost tega je, da smo drug drugemu v oporo. Ko nekdo obupa, ga drugi bodri in spodbuja ter obratno. Ker se v takih primerih lahko razvije tekmovalnost, ki nas žene k doseganju zaobljube, pazimo, da le-ta ne preide v nezdravo.

Vsekakor bomo pri izpolnjevanju novoletnih zaobljub uspešnejši, če bomo ustrezno zastavili cilje, ki jih želimo doseči. Več o tem lahko preberete tukaj.

Viri:

  1. Eržen, L. (2012). Kako uresničiti novoletne zaobljube? Pridobljeno s spletne strani http://vizita.si/clanek/dusevnost/kako-se-drzati-novoletnih-zaobljub.html
  2. Žigon, N. (2012). 21 pravil za uspeh vaših novoletnih zaobljub. Pridobljeno s spletne strani http://www.viva.si/Psihologija-in-odnosi/6195/21-pravil-za-uspeh-va%C5%A1ih-novoletnih-zaobljub
Share:

Skupina IRI Ljubljana smo vaš partner v prizadevanjih za zdrave in zadovoljne zaposlene.

Copyright © 2021 Skupina IRI Ljubljana Varstvo osebnih podatkov Uporaba piškotkov O nas