Članki > Lovci na srečo

Lovci na srečo

Igre na srečoIgre na srečo so zelo razširjena oblika zabave; stave na konjskih in pasjih dirkah, tombola, srečelov. Slednji dve igri na srečo pogosto nudijo tudi prireditelji zabav, da privabijo več obiskovalcev. Za ljubitelje iger na srečo se še posebej potrudijo v igralnicah, in sicer z opremo,  vzdušjem in s tem, da gosta obravnavajo kot kralja, kar igralcu poveča užitek in daje občutek, da je izbranec s posebno srečo.

Življenje v pričakovanju velikega zadetka

Po besedah zdravnice Sanje Rozman je zasvojenost z igrami na srečo nekemična vrsta zasvojenosti, pri kateri človek za doseganje omamnega stanja zavesti zlorablja napetost v pričakovanju velikega zadetka . Večina strokovnjakov za duševno zdravje pravi, da je zasvojenost disfunkcionalna oblika reševanja vsakdanjih težav in beg pred resničnostjo. Zasvojenim igralcem postane hazard temeljni način uravnavanja čustvenega življenja, njihovo vedenje tako ni več stvar izbire, pač pa obrambni mehanizem, od katerega postanejo življenjsko odvisni.

Akcija ali beg

Obstajata  dve obliki zasvojenosti z igrami na srečo – akcija in beg. Za prvo je značilno, da je igralec zasvojen z vznemirjenjem, ki ga prinaša tvegano igranje, aktivnost (pričakovanje zmage) postane droga. Tovrstni zasvojenci se radi udeležujejo živih iger (v igralnicah), saj je na ta način pričakovanje dobitka še bolj adrenalinsko. Pri drugi obliki, begu, se posameznik umakne neprijetnim občutkom ali življenjskim krizam v igro. Taki zasvojenci praviloma igrajo prek interneta ali na igralnih avtomatih, kjer je človek sam s strojem.

Prepoznavanje zasvojenosti z igrami na srečo

Ameriško združenje psihiatrov je določilo deset karakteristik, po katerih se prepozna zasvojenost z igrami na srečo. Če ima posameznik pet ali več v nadaljevanju naštetih znakov, je zasvojen z igrami na srečo:

 • Prevzetost – zasvojenec je prezaposlen z igranjem, podoživlja pretekle izkušnje igranja, načrtuje nove pustolovščine ali razmišlja o načinih, kako priti do denarja za novo igro.
 • Toleranca – zasvojenec potrebuje vedno več denarja, da bi doživel želeno vznemirjenje.
 • Kriza – nezadovoljstvo in razburjenost ob poskusih, da bi zmanjšal pogostost igranja ali celo prenehal igrati.
 • Beg – igre pomenijo beg pred problemi, slabim razpoloženjem, občutki krivde, depresijo.
 • Gonja – je ena najbolj tipičnih značilnosti; zasvojenec zgubi denar in se vrača, da bi priigral zgubljeno. Ob tem si začne izposojati denar, ki ga ima namen vrniti z dobitkom.
 • Laganje – zasvojenec prične lagati svojim bližnjim in znancem, da bi prikril, kako daleč je že zabredel v svoji zasvojenosti.
 • Nezakonita dejanja – kraje, poneverbe, ponarejanje listin, celo rop in podobna nezakonita dejanja, s katerimi skuša zasvojenec priti do svežega denarja.
 • Poslabšanje odnosov – zaradi zasvojenosti z igrami na srečo posamezniki pogosto tvegajo, da bodo izgubili bližnje, službo, kariero (zasvojenec se umika stikom ali pa agresivno brani svoje početje).
 • Poroštvo – posameznik verjame, da bodo drugi priskrbeli denar, s katerim se bo rešil hude finančne stiske in drugih težav. V tej fazi pogosto vzamejo hipotekarni kredit na nepremičnino ali pa si na črnem trgu izposodijo denar in za to zastavijo nepremičnino.
 • Izguba kontrole – ponavlja se vzorec neuspešnih poskusov kontrole, zmanjšanja ali celo prenehanja z igrami na srečo.

Pri posamezniku, ki je zasvojen z  igrami na srečo, je običajno moč opaziti, da je nezmožen sprejemanja realnosti. Zasvojenec se iz realnosti umakne v svoj sanjski svet, poln želenih dobrin, ki si jih bo privoščil, ko zmaga. Sanjari, kako z bogatimi darili osrečuje svoje bližnje, sebe vidi kot očarljivo, dobrodelno osebo, ki jo imajo vsi radi. Pogosto zasvojenec doživlja čustveno negotovost. Zadovoljstvo in varnost čuti samo še v primeru, ko igra, medtem ko je v realnem življenju ranljiv in negotov. Prav tako je za zasvojenca značilna nezrelost. Želi si, da bi v življenju čim več stvari pridobil na lahek način, brez velikega truda. Nezavedno upa, da se bo na ta način izognil prevzemanju odgovornosti.

Razvoj zasvojenosti običajno poteka v več fazah:

 • Zmagovanje – posameznik doživi nekaj zmag, ki ga navdajajo s pretiranim optimizmom. Prepričan je, da se bodo zmage še vrstile, zato v naslednjih igrah povišuje svoje vložke.
 • Zgubljanje – posameznik se rad hvali, kolikokrat je zmagal pri igrah na srečo, raje začne igrati sam, vedno pogosteje razmišlja o ponovnem igranju in načinih, kako bi prišel do denarja. V tem obdobju začne lagati družini, prijateljem, postaja vse bolj nervozen in razdražljiv, zaveda se, da ne zmore plačati nastalih dolgov, vse pogosteje igra, da bi prislužil izgubljen denar.
 • Obup – posameznik vse več časa namenja igram na srečo, povečuje se verjetnost, da si bo potreben denar pridobil na nezakonit način. Sledi odtujitev od družine in prijateljev, kar spremljajo občutki nemoči, kesanje, misli na samomor, zloraba alkohola ali ostalih drog.

Kakšne posledice pušča zasvojenost z igrami na srečo

Tudi ta zasvojenost, kot vse ostale, pušča razdejanje na različnih področjih človekovega življenja:

 • Duševno področje: posamezniku pešata spomin in koncentracija, zato je učenje oteženo; je čustveno osiromašen (nekateri pravijo, da je tak človek „duhovno mrtev“), saj ne zaznava dogajanja v okolju; bolj ali manj ima stike samo še s soigralci.
 • Telesno področje: visok krvni tlak, rana na želodcu, glavoboli, bolečine v hrbtenici, črevesne težave in resne težave s srcem.
 • Družinsko področje: praviloma posameznik izgubi stik z družinskimi člani, ne sodeluje več v družinskem življenju, ogromno je odsoten, če pa je fizično prisoten, je odsoten duševno.
 • Službeno področje: posameznik v službi stagnira ali nazaduje; je slabše produktiven in nezbran pri delu.

VIRI:

 1. Gerdina, T. (2009). Zasvojenost z igrami na srečo. Pridobljeno s strani http://www.viva.si/Zasvojenost/3665/Zasvojenost-z-igrami-na-sre%C4%8Do
 2. Igralništvo in igre na srečo. Pridobljeno s strani http://www.zd-go.si/zdravljenje-odvisnosti/od-iger-na-sreco
 3. Igre na srečo. Pridobljeno s strani http://las.novomesto.si/si/zasvojenost/hazard/
 4. Rozman, S. (2011). Zdravljenje odvisnosti od iger na srečo. Pridobljeno s strani http://www.spremembavsrcu.si/knjiznica/sanja_rozman_zdravljenje_odvisnosti_od_iger_na-sreco
 5. Žugelj, E. (2009). Zasvojenost z igrami na srečo. Pridobljeno s strani http://vizita.si/clanek/dusevnost/zasvojenost-z-igrami-na-sreco.html
Share:

Skupina IRI Ljubljana smo vaš partner v prizadevanjih za zdrave in zadovoljne zaposlene.

Copyright © 2021 Skupina IRI Ljubljana Varstvo osebnih podatkov Uporaba piškotkov O nas