Članki > Kako prihraniti 7000 evrov na zaposlenega?

Kako prihraniti 7000 evrov na zaposlenega?

Program podporePodjetja, ki zaposlenim nudijo programe za zdravje in dobro počutje, lahko pričakujejo več kot 7.000 evrov prihranka na zaposlenega, razkriva nedavna raziskava.

Majhen vložek, številne koristi

Davidson Trahaire Corpsych, ponudnik Programa podpore zaposlenim (PPZ) v Združenih državah Amerike, je preučil podatke svojih 4.707 klientov v letu 2012. Rezultati so pokazali, da podjetje na račun izboljšanja produktivnosti letno prihrani v povprečju več kot 7.000 evrov na zaposlenega, ki uporabi Program podpore zaposlenim.  Raziskava je pokazala tudi, da se je po uporabi Programa podpore zaposlenim absentizem na delovnem mestu znižal za 32 %, počutje zaposlenih pa se je izboljšalo za 87 %. Tudi motivacija in zavzetost za delo sta se izboljšali za 51 %, produktivnost pa se je zvišala za več kot 25 %.

Program podpore zaposlenim – osredotočen na rešitev težave

Michael Grow, glavni direktor podjetja Davidson Truhaire Corpsych, meni, da so rezultati raziskave dobra spodbuda za uvajanje programov zdravja in dobrega počutja na delovnem mestu. V okviru Programa podpore zaposlenim ima posameznik  običajno dve do štiri svetovanja. To so kratkotrajna svetovanja, ki so osredotočena na rešitev težave. Strokovno podkovan svetovalec posamezniku pomaga pri razreševanju težav pri delu ali v zasebnem življenju. Če je potrebno, svetovalec  posameznika napoti na dolgotrajnejšo obravnavo. Težave, zaradi katerih zaposleni poiščejo pomoč v PPZ, so zelo različne, kot na primer nadlegovanje na delovnem mestu, izguba bližnjega, ločitev, težave z odvisnostjo in podobno. Skupno vsem tem težavam je, da slabo vplivajo na delovno storilnost.

Pomoč zaposlenim v stiski je nujna

Po mnenju Pollyanne Lenkic, ustanoviteljice podjetja Perspectives Coaching, koristi Programa podpore zaposlenim ni mogoče spregledati. Lenkičeva pravi, da je v podjetjih, kjer so zaposleni pod velikim stresom, kjer je prisotnih veliko sprememb, ali kjer se ljudje bojijo za izgubo službe, PPZ vreden toliko kot zlato. Po njenem mnenju so delodajalci odgovorni, da skrbijo za zaposlene, ki se soočajo z raznovrstnimi težavami, in jim ponudijo ustrezno strokovno pomoč.

Program podpore zaposlenim na voljo tudi v Sloveniji

Pri nas je Program podpore zaposlenim novost, a IRI Ljubljana ga je že izvajal v nekaterih večjih slovenskih podjetjih. Zaposleni so program  zelo dobro sprejeli in uporabili, kar nakazuje potrebo po tovrstnem programu tudi v Sloveniji. Več o Programu podpore zaposlenim lahko preberete tukaj.

Vir:

  1. Oliver, M. (2013). Assisting staff through tough times can reap rewards, research finds. Pridobljeno s spletne strani http://www.smartcompany.com.au/leadership/management/32955-assisting-staff-through-tough-times-can-reap-rewards–research-finds.html
Share:

Skupina IRI Ljubljana smo vaš partner v prizadevanjih za zdrave in zadovoljne zaposlene.

Copyright © 2021 Skupina IRI Ljubljana Varstvo osebnih podatkov Uporaba piškotkov O nas