Članki > Alkohol – temne plati pitja

Alkohol – temne plati pitja

AlkoholZa Slovence je značilno, da praznovanja obeležimo z alkoholom. Veseli december prinaša s seboj številne zabave, na katerih ne manjka alkohola. Prevelike količine popitega alkohola ne prinašajo s seboj samo neprijetnega »mačka«, temveč dolgoročno tudi druge negativne posledice.

Alkohol so poznali ljudje že pred 12.000 leti. Izraz “alkohol” izhaja iz arabskega jezika in pomeni plemenito snov. Tako ime je dal svojemu izdelku arabski kemik Al-Jabir ibn Haijan 700 let pr. n. št. V srednjem veku se je izdelava alkohola ohranjala v samostanih. Hkrati s pojavom alkohola se je pojavila odvisnost. Prvo svarilo pred alkoholom je staro 3500 let, zapisano je v klinopisu in pravi :“Ne napravi sebe nemočnega s pitjem v krčmi, da se besede tvojega govorjenja ne bodo ponavljale in ne bodo vrele iz tvojih ust, ne da bi vedel, da si jih izrazil.”

Posledice uporabe alkohola so številne

Evropa ima najvišji odstotek pivcev na svetu in največjo porabo alkohola na prebivalca ter s tem povezano veliko škodo za družbo. Škodljivo in tvegano uživanje alkohola je vzrok za 7,4 % vseh bolezni in prezgodnjih smrti v EU. Alkohol je kriv za veliko število smrtnih žrtev na evropskih cestah, škodljive družbene pojave, kot so nasilje, huliganstvo, kriminal, družinske težave in socialna izključenost, ter nizko delovno storilnost. Po zdravstvenih ocenah je v Sloveniji kar 75.000 do 150.000 alkoholikov.

Skoraj polovica Slovencev rednih pivcev

Statistika o polnoletnih Slovencih navaja, da je abstinentov 5%, rednih pivcev (pijejo alkohol 1 do 2-krat tedensko) je 48%, odvisnikov (vsak dan pijejo) je 22% moških in 6% žensk. A te statistike žal ne vključujejo mladoletnih, ki se pri nas ob vikendih množično opijajo. Kar 16% 15-letnikov ima zaradi alkohola težave doma in v šoli. In še nekaj zaskrbljujočih podatkov:

 • v Sloveniji vsako leto umre 1000 ljudi zaradi posledic zlorabe alkohola;
 • Slovenija sodi v svetovni vrh držav z največjo umrljivostjo zaradi alkoholnih kroničnih bolezni jeter in ciroz;
 • letna potrošnja alkohola na prebivalca v Sloveniji je za 50% večja od evropskega povprečja;
 • zloraba alkohola med mladimi narašča; nemalo je alkoholikov že pri 25 letih;
 • skupna poraba alkohola je približno 160 do 180 litrov vina v enem letu na odraslega Slovenca.

Glede na to, da večina kdaj pije alkohol, se seveda pojavlja vprašanje, koliko popitega alkohola sodi v območje varnega pitja. Po sodobnih prehranskih smernicah pomeni zmerno uživanje alkohola za žensko 1 enota alkohola na dan, za moške pa 2 enoti alkohola na dan (enota alkohola je: 2,5 dl piva ali 1 dl vina ali 0,3 dl žgane pijače). Vse, kar presega to mero, je čezmerno uživanje alkohola.

Ko nastopi odvisnost

Sindrom odvisnosti od alkohola je skupek različnih bolezenskih znakov (pri vsakem človeku so nekoliko različni). O odvisnosti od alkohola govorimo, ko so pri človeku prisotni vsaj trije znaki od naštetih:

 • razvije se toleranca na alkohol; Alkohol
 • ko posameznik ne pije alkohola, se pokažejo abstinenčni znaki;
 • ob prvem zaužitju alkohola abstinenčni znaki izginejo;
 • ko začne piti, pije več, kot je nameraval;
 • neuspelo poskuša prekiniti s pitjem;
 • porabi vedno več časa, da pride do alkohola in da potem spet pride k sebi;
 • zaradi pitja opušča družbene, delovne in družabne aktivnosti;
 • s pitjem nadaljuje, kljub temu, da ve, da mu pitje povzroča telesne okvare.

Alkohol sčasoma povzroča vse več zdravstvenih težav in bolezni:

 • KARDIOVASKULARNI SISTEM: povišan krvni pritisk, neenakomerno bitje srca, nevarnost srčne in možganske kapi, povečana srčna mišica, nevarnost nenadne smrti.
 • ŽIVČEVJE: duševna obolenja, halucinacije, deliriji, alkoholna epilepsija, motnje spomina, amnezija, motnje spanja, nespečnost, more, pareze, paralize, alkoholna encefalopatija, alkoholna demenca ali Wernicke-Korsakov sindrom. Poškodbe glave, do katerih pride v vinjenem stanju, še pospešijo razvoj alkoholizma.
 • JETRA: ciroza, nabiranje tekočine v trebušni votlini (do 10 litrov), nevarnost vnetja trebušne slinavke.
 • PREBAVILA: slaba prebava, vnetja in rane na sluznicah želodca in črevesja, hemeroidi, nevarnost razvoja sladkorne bolezni.
 • DUŠEVNOST: preganjavice, menjavanje razpoloženja, povečana agresivnost, zmanjšan interes za delo in družino, skaljen spomin, neproduktivno mišljenje ipd.

 Poškodbe telesa so po 10 do 15 letih alkoholizma nepopravljive.  

Trpi tudi družina

Največja tragedija alkoholizma je, da alkoholizem enega družinskega člana uničuje vso družino. Praviloma postane partner alkoholika odvisen od odnosov, včasih razvije tudi odvisnost od hrane ali alkohola. Prav tako razvijejo patologije otroci. In temelji za novo družino, ki jo bo uničeval alkohol, so postavljeni.

V veselem decembru pijmo po pameti

V veselem decembru se vrstijo različne zabave. V nadaljevanju je nekaj nasvetov, kako se izogniti opitosti.

1. Pijmo veliko vode: alkohol dehidrira telo, zato je priporočljivo, da na vsak kozarec alkoholne pijače, spijemo velik kozarec vode. S tem bomo prav tako pogasili našo žejo in ne bomo popili toliko alkohola, kot bi ga sicer.

2. Ne mešajmo pijač: če se le da, se izogibajmo mešanju različnih alkoholnih pijač. Med vsemi pijačami so najbolj zahrbtne žgane pijače in koktajli, ki jih lahko popijemo kar precej, preden se zavemo, da smo že zelo opiti.

3. Naj vas ne zavede majhnost: čeprav se žgane pijače običajno točijo v manjših kozarcih in jih pogosto mešamo z nealkoholnimi pijačami, se moramo zavedati, da te pijače vsebujejo več alkohola kot vino ali pivo.

4. Preden bomo pili alkohol, se dobro najejmo: hrana upočasni prehod alkohola v črevesje in s tem posledično prehajanje v kri. Med pitjem, pred in po veliko jejmo. Mastna hrana še bolj veže alkohol nase in prepreči uhajanje alkohola v krvni obtok. Seveda pri mastni hrani ne smemo pretiravati.

5. Alkoholna pijača z mehurčki je pravi strup: ogljikov dioksid je pravi strup za naš želodec, saj pospeši prehajanje alkohola v kri. Ravno zaradi tega šampanjec hitreje začutimo. Tisti z bolj občutljivim želodcem naj se pijači z mehurčki izogibajo.

6. Izrek »Klin se s klinom zbija« je le mit: naslednji dan se izogibajmo alkoholu in popijmo raje multivitaminski napitek, sveže pripravljeno oranžado ali limonado. Te pijače vsebujejo veliko vitamina C, ki bo pomagal našemu telesu, da si hitreje opomore.

Predvsem pa naj pri uživanju alkohola velja zmernost.

Program podpore zaposlenim, ki ga nudimo v Skupini IRI Ljubljana, med drugim zaposlenim in njihovim družinskim članom pomaga pri reševanju težav z zlorabo alkohola in pri drugih odvisnostih.

Share:

Skupina IRI Ljubljana smo vaš partner v prizadevanjih za zdrave in zadovoljne zaposlene.

Copyright © 2021 Skupina IRI Ljubljana Varstvo osebnih podatkov Uporaba piškotkov O nas