RomancaKer večino delovnih dni preživimo v službi, obkroženi s svojimi sodelavci, ni presenetljivo, da se iz prijateljskih odnosov velikokrat razvije romanca. Včasih gre le za kratke afere, nekatere pa preidejo v daljše ljubezenske zveze. Raziskava, ki so jo pred kratkim izvedli v CareerBuilder, ugotavlja da se tri od desetih romanc na delovnem mestu končajo s poroko. 39 % ljudi je priznalo, da so bili v določenem obdobju kariere v zvezi s sodelavcem.

Morda tudi sami razmišljate o tem, da bi se spustili v ljubezenski odnos s sodelavcem? Da se izognete konfliktom in neprijetnostim na delovnem mestu, razmislite o upoštevanju spodnjih nasvetov:

  • Ne sestajajte se z nadrejenim ali podrejenim. Če se temu ne morete upreti, bodite pozorni na to, da vaše ali partnerjeve (odvisno od tega, kdo je nadrejeni) odločitve o nalogah, napredovanju, nagradah in drugih službenih ugodnostih ne bodo pod vplivom vaše ljubezenske zveze. V nasprotnem primeru lahko prihaja do konfliktov z drugimi zaposlenimi in/ali vodstvom podjetja, lahko se zmanjša vaš ugled v podjetju, lahko ste sankcionirani zaradi zlorabe svojega položaja, ipd. V še bolj neprijetnem položaju se lahko znajdete, če vaša zveza razpade. Če si partner razhoda ni želel oziroma ga je zelo prizadel, se vam lahko maščuje z različnimi oblikami šikaniranja na delovnem mestu.
  • Vzdržite se kakršnegakoli javnega izražanja čustev na delovnem mestu. Javno izkazovanje čustev na delovnem mestu, službenem parkirišču ali na službenih zabavah je neprofesionalno in neprijetno za sodelavce. Čeprav je lahko delovno mesto kraj, kjer srečate svojega partnerja, je delovni čas namenjen delu, ne vašim ljubezenskim romancam.
  • Seznanite se s pravili podjetja. Preglejte politiko in smernice podjetja, da ugotovite, ali obstajajo napisana pravila glede ljubezenskih odnosov med sodelavci. To storite, preden komurkoli drugemu v podjetju razkrijete svojo zvezo s sodelavcem.
  • Pripravite se na najhujše. Nekatere zveze, ki se spletejo na delovnem mestu, vodijo v dolgotrajen ljubezenski odnos, a večina se jih tako ali drugače konča. Čeprav je težko razmišljati o razhodu, ko ste srečno zaljubljeni, je dobro, da si zamislite različne možne scenarije razhoda in kako bi se spoprijeli z nastalo situacijo. Svoja razmišljanja si lahko tudi zapišete. Tako ne boste nepripravljeni, če kdaj v prihodnosti res pride do prekinitve zveze.

Prihaja pomlad, čas, ko se pregovorno ptički ženijo. Lepo je, ko smo zaljubljeni in v trebuhu čutimo metuljčke, a preden se spustite v razmerje s sodelavcem, najprej razmislite o vseh možnih posledicah v službi, ki jih lahko povzroči vaša ljubezenska romanca.

Katja Štandeker, univ. dipl. psih.