PesSte ljubitelji živali? Ste se kdaj vprašali, kako bi bilo, če bi vam pri delu delal družbo pes? Sodeč po nedavnih raziskavah, bi verjetno doživljali manj stresa pri delu. Raziskovalci z univerze Virginia Commonwealth so namreč ugotovili, da lahko prisotnost psov na delovnem mestu pri zaposlenih zniža nivo stresa.

V podjetju, kjer je med 450 do 550 zaposlenih, je vsak dan prisotnih od 20 do 30 psov. V raziskavi je bilo 76 udeležencev, nekateri so na delo pripeljali svoje pse, nekateri ne, drugi pa psov sploh nimajo. Raziskava je pokazala, da je bil zjutraj pri vseh udeležencih nivo stresa nizek, ob koncu delovnega dne pa so tisti, ki v službo niso pripeljali psov, poročali o veliko večjem stresu kot tisti, ki so pri delu imeli pse. Ne glede na to, ali so bili štirinožni ljubljenčki njihovi ali ne, so bili zaposleni bolj zadovoljni in produktivni, prav tako so se izboljšali medsebojni odnosi v kolektivu. Raziskovalci so namreč opazili, da psi spodbujajo komunikacijo med zaposlenimi. Ugotovili so, da interakcija med psom in njegovim lastnikom, pa čeprav gre samo za izmenjavo pogledov, spodbuja sprožanje oksitocina – hormona sreče.

Raziskavo o tem, kako psi na delovnem mestu vplivajo na zaposlene, sta izvedli tudi doc. dr. Eva Boštjančič in Iris Smolkovič s Filozofske fakultete v Ljubljani. Ugotovili sta, da 83 % lastnikov psov, ki svoje štirinožne ljubljenčke pripeljejo na delo, meni, da prisotnost psa ugodno vpliva na delovno zadovoljstvo ter da popestri delovno rutino. 62,5 % jih meni, da prisotnost psa pozitivno vpliva na zaposlene v obdobju stresnih situacij. Res je, da sta raziskovalki anketirali samo lastnike psov, ne pa tudi ostalih zaposlenih. Sta pa podali nekaj priporočil, ki bi se jih morali držati lastniki psov, zato da pes na delovnem mestu ne bi predstavljal dodatnega stresa za zaposlene. Pomembno je, da je pes čist in negovan, da je cepljen, da je primerno socializiran ter vodljiv in miren, ko je v prostorih delovne organizacije. Menim, da so zapisana priporočila še kako na mestu. Pes, ki ni dobro vzgojen, je nemiren, veliko laja, je morda celo popadljiv, prav gotovo ne sodi v delovno organizacijo, saj lahko pri zaposlenih povzroči še več stresa. Lastnik psa mora poskrbeti, da je le-ta na povodcu, da ne moti drugih in da zanj poskrbi (sveža voda, hrana, sprehod). Prav tako bi morali lastniki psov, preden psa pripeljejo s seboj na delo, za dovoljenje vprašati vse sodelavce. Ne moremo namreč pričakovati, da so vsi ljubitelji psov. Lahko se tudi zgodi, da ima posameznik strah pred psi. Ali bo pes na delovnem mestu prijetna izkušnja ali ne, je torej v veliki meri odvisno predvsem od lastnika psa.

Mene, ljubiteljice živali, družba kakšnega prijetnega štirinožnega kosmatinca na delovnem sestanku ne bi prav nič motila. Nisem presenečena nad ugotovitvami raziskav, saj je že dolgo znano, da nas lahko živali pomirjajo ter celo pomagajo pri zdravljenju različnih bolezni. Psi v bolnišnicah razveseljujejo bolnike in dokazano vplivajo na hitrejše okrevanje, v domovih za starejše starostnikom popestrijo dneve, v Združenih državah Amerike so psi dovoljeni celo na sodiščih, zato da pomirijo posameznika, ki mora pričati o travmatičnih dogodkih – zakaj jih torej ne bi pripeljali tudi na delovno mesto? Gre za preprost in ne nazadnje poceni ukrep, s katerim lahko izboljšamo počutje zaposlenih pa tudi organizacijsko klimo. Morda se zdi, da je ta ukrep primernejši predvsem za majhna podjetja, a vsi ne menijo tako. Tudi v nekaterih velikih podjetjih, kot sta Google in Amazon, so psi na delovnem mestu dobrodošli. Morda je čas, da tudi z vrat vaše organizacije odstranite napis »Psom vstop prepovedan«.

Katja Štandeker, univ. dipl. psih.