December je najbolj praznični mesec leta. Mogoče pri nas še bolj, kot drugod, saj smo ohranili Dedka Mraza ter dodali Miklavža in Božička. A ob prazničnem vzdušju ima december še drugo plat: izteka se ne le mesec, pač pa tudi leto. In to pomeni veliko dela v službi, pripravo načrtov za prihodnje leto in sestavljanje poročil za iztekajoče se leto. Vse to, nakopičeno v enem samem mesecu, z razlogom dodeljuje zadnjemu mesecu v letu ime »stresni december«.

Veseli snežakZadnja leta je za mnoge ljudi vse bolj stresno tudi obdarovanje. Ljudem, ki jih imamo radi, želimo tudi kaj podariti, v tem pa nas omejuje vse večje pomanjkanje denarja. Posebej hudo je za starše: otroci imajo veliko želja, mnoge med njimi so tudi nedosegljivo drage. Posebej problematično postane obdarovanje, kadar se naši otroci družijo z otroki iz materialno mnogo bolje stoječih družin. Darilo, ki je prijatelju našega otroka vsakdanje in nič posebnega, je lahko našemu otroku povsem nedosegljivo.

Ob tem je treba poudariti, da je za otroka veliko dragocenejše, če dobi majhno darilo in mamo in/ali očeta za soigralca, kot če dobi dragoceno darilo, ki se ga lahko veseli sam v svoji prečudoviti sobi. Če vprašate odrasle, česa se iz obdobja svojega otroštva najbolj spomnijo, bodo ti spomini redko povezani z dragoceno igračo. Veliko pogosteje se bodo spomnili neke prijetne situacije, ko so bili z ostalimi družinskimi člani srečni. Zato nikar ne dovolite, da bi vas nezmožnost nakupa dragih igrač zamorila. Podarite svojemu otroku prisotnost, potrpežljivost, sodelovanje in ljubezen, pa bo imel v resnici vse, kar zares potrebuje.

Iz pomanjkanja pa lahko naredite tudi odlično vzgojno lekcijo: otroku lahko pojasnite, da denarja pri hiši sicer ni veliko, a se lahko imamo kljub vsemu dobro. To lahko dosežemo s tem, da se usmerimo na tisto, kar lahko imamo in ne na tisto, česar ne moremo imeti. In če se odrasli ne pustimo zamoriti, se nam bodo pri zabavi, ki ne terja denarja, z veseljem pridružili tudi otroci.  Da pa se popolnoma ne odpovemo obdarovanju, naredimo darilca sami ali skupaj z otroki.

Kaj torej narediti, da december ne bo tako stresen? Pomagamo si lahko z upoštevanjem naslednjega:

  • Realistično načrtujmo dejavnosti: tako v službi kot doma; nikar si ne ustvarimo preobsežnih načrtov, ker bomo ves mesec garali, na koncu pa imeli občutek neuspeha.
  • Iskreno presodimo, kaj je nujno: če je imela babica pred božičem očiščeno hišo tako, da bi prenesla biokemično testiranje z odliko, zraven pa še kup vrhunskega domačega peciva, naj nam to nikar ne bo cilj; ona je verjetno lahko tej nalogi posvetila ves svoj čas, mi pa smo še v službi, da ne omenjamo ostalih obveznosti.
  • Dobro premislimo, kaj je za nas resnično pomembno in temu prilagodimo načrte dejavnosti: če nam je v tem mesecu najpomembnejši čas, ki ga preživimo z družino, potem se odpovejmo natančnemu čiščenju in domačemu pecivu – zapomnili si bomo praznični čas z otroki, od kod je bilo pecivo, pa bomo pozabili v nekaj dneh.
  • Če živimo sami, premislimo, kako bi želeli preživeti božič in silvestrovo: prazniki so lahko izjemno osamljeni in depresivni, predvsem če nismo sami po lastni izbiri. Dogovorimo se za druženje z družino ali prijatelji, lahko se odločimo za obisk gledališča ali kina ali pa pojdimo silvestrovat na prosto s someščani. Silvestrski večer je prav tak, kot vsi drugi večeri – zjutraj je pač nov dan. Če odvzamemo težo pomena, ki smo ga pripisali temu večeru, ga lahko čisto prijetno preživimo tudi ob televiziji, dobrem filmu ali z dobro knjigo.
  • Glejmo na dogodke s humorjem: četudi se nam bodo načrti podrli in nas bo nazadnje nesel s seboj tok nepredvidenih dogodkov – kaj potem? V življenju je tako malo stvari, ki morajo biti resnično opravljene, da pretežno ni realnega razloga za izgubljanje živcev in slabo voljo.

Naj vam bo december v veselje! In vse dobro v novem letu vam želimo!

Darka Bajec, univ. dipl. psih.